fbpx

Sup, Sup túra

Képzeld el, hogy a következőre ébredsz: 

“Reggel van, a párod egy forró kávéval ébreszt, amit a Balaton feletti stégen fogyasztotok el a reggelivel együtt, majd kisétáltok a stégre, vízre dobjátok a supotokat és nekivágtok a Keleti medencét felfedezni. Bármerre is indultok szebbnél szebb látvány vár benneteket. Akár Siófok irányába, a szabad strandot veszitek célba, akár Világos fele indultok, ahol a löszfal magasodik felétek, megtaláljátok azt, ami igazán kikapcsol: a tökéletes csendet, mindentől és mindenkitől távol. Csak ketten lebegtek a víz tetején…”

 A SUP-ról röviden:  

A SUP a Stand Up Paddle mozaik szava, ami magyarul annyit jelent: „állva evezés”. Csupán egy nagyméretű, különösen erre a célra kialakított, speciális szörfdeszkára és egy evezőre van szükségünk. 2013-ban jelent meg az Egyesült Államokban és jegyezték be a szabadtéri, vízi sportágak közé, s mára már hazánkban is egyre elterjedtebb sportnak minősül. Nem véletlen örvend ekkora népszerűségnek, hiszen elsajátítása roppant egyszerű. Országszerte számtalan helyen akad lehetőség oktatáson való részvételre, ahol könnyedén, akár egy-két alkalom után is megtanulhatók az alapok. Minden korosztálynak ideális kikapcsolódás lehet, a deszkák kialakítása és többrétű használati módja végett. Megfelelő öltözet birtokában (pl.: vízálló cipő, neoprén ruha) évszaktól függetlenül, nem csak nyári melegben élvezhetjük a vizet. 

Kétféle SUP-deszka létezik: a felfújható és a hagyományos, merev fajtájú. Mára a felfújható verzió lett a legkedveltebb, hiszen jóval praktikusabb, mint a merev deszka. Könnyedén, percek alatt felfújható és leereszthető, valamint a szállítása is pofon egyszerű, mert egészen kisméretűre összecsomagolható. A légmentes illesztéseknek köszönhetően meglehetősen strapabíróra tervezték őket, se ezen kívül a stabilitás megteremtésére is külön hangsúlyt fektettek a gyártók. Önmagában a kialakított forma is ezt a célt szolgálja, de a megfelelő nyomásra fújt deszka és az aljukon található szkeg (uszony) is további segítségként támogatja a balanszot, csökkentve az oldalirányú billegést. SUP-tól függően lehet fix és leszerelhető az uszony, egy, vagy akár több is. A drop stich merevítésnek hála, a deszka belsejében lévő nylon szálak levegő hatására függőleges irányban kifeszülnek, így érik el a kellő stabilitást.  Felületük csúszásgátló borítással van ellátva, majdhogynem sziklaszilárd talajt biztosítva használójának. Kezdőknek szélesebb deszkát érdemes választani, hogy az egyensúlyozást könnyítse, emellett javasolt a SUP-hoz tartotó biztonsági kötéllel rögzíteni magukat a deszkához, így esés esetén nem fog messzire sodródni tőle. Mindenképpen tanácsos szélcsendben vízre szállni, így a nagy hullámokat elkerülve könnyebbé tehetjük a tanulási folyamatot. Mielőtt állva próbálkoznánk, ülve és térdelve is hajthatjuk a SUP-ot, hogy kellő magabiztosságot nyerjünk a vízen. Előképzettséget nem igénylő, nagyon hamar elsajátítható sportág a mobilis eszköznek köszönhetően már nem csupán egyszerű evezésre alkalmas. Mostanra már egyéb vízi programokon is részt vehetünk vele, mint például: horgászat, jóga, vízi túra és különféle edzéseket is végrehajthatunk rajta. Ha kedved támad egy naplementés balatoni túrához, a hellosiofok.hu weboldalon találsz bővebb információt az eseményről. 

 

Időpont foglalás

SUP 2

Tudnivalók: 

  • Bérlés díja: 2000 Ft/óra 
  • SUP-ok száma: 2 db 
  • Bérelhető: 8:00-20:00-ig 
  • Használható I. viharjelzésig 
  • Előfoglalás: min 24 óra 

Kapcsolat

Küldj nekünk üzenetet

Vagy foglalj MOST!